Cine e Gentleman? – N.Steinhardt

Miercuri, zi pentru domni

În călătoria mea printre bune maniere, am găsit o descriere foarte utilă a ceea ce înseamnă Gentleman. Și pentru că trăsăturile merg de la interior la exterior și nu invers, am ales azi să-ți prezint viziunea lui Nicolae Steinhardt, care descrie un Gentleman așa:

Nicolae-Steinhardt

Sursa foto aici

“Mai întâi stă la ușă și bate; e discret.

Apoi are încredere în oameni, nu-i bănuitor. Și încrederea e prima calitate a boierului și cavalerului, bănuiala fiind, dimpotrivă, trăsătura fundamentală a șmecherului. Gentlemanul e cel care – până la dirimanta probă contrară – are încredere în oricine și nu se grăbește , avid să dea crezare defăimărilor strecurate pe seama unui prieten al său.

E gata să vină în ajutor, atâta așteaptă. Îi e milă. Știe să-și gradeze aprecierea, dă fiecăruia ce-i al său.

Niciodată o insultă ori o vorbă disprețuitoare. Nu se vede din niciun text vreun moralism înțepat, vreo pudoare de comandă.

Încredere în oameni, curaj, detașare, bunăvoință către cei năpăstuiți de pe urma cărora nu te poți alege cu niciun folos (bolnavi, străini, întemnițați), un simț sigur al măreției, predispoziția pentru iertare, disprețul față de prudenți și agonisitori: toate sunt trăsături ale Gentlemanului și cavalerului.”

Secret: n-am plănuit acest articol, ci pur și simplu aici s-a deschis Jurnalul Fericirii.

Spor și bucurie, domnule!

s4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *