Cum să fii manierat cu cartea?

Poate vine greu de crezut, dar şi relaţia cu cartea poate beneficia de o atenţie şi grijă suplimentară. Se spune că cel mai bun prieten al omului este cartea şi dacă e aşa, înseamnă că există şi o relaţie de respect reciproc între carte şi cititor.Cartea respectă cititorul prin simplul fapt că îi oferă informaţia de care acesta are nevoie, iar cititorul e bine s-o respecte în mai multe moduri.

Dacă ar fi să concepem câteva ghidări de utilizare a cărţii sau de relaţionare cu cartea, acestea ar fi:

1. Odată ce ai cumpărat o carte nouă e bine să o ţii de cotor atunci când citeşti.

2. Deschide-o uşor, nu mai mult de 100 de grade.

060cb194e83f167f3dc6e9340a3742fb

3. Nu folosi markere sau orice altfel de instrumente de scris, în schimb poţi folosi semne de carte.

4. Mănâncă şi bea după ce citeşti, sau fă o pauză, pe urmă spală-te pe mâini. Nu înseamnă că nu poţi mânca înainte să citeşti, aminteşte-ţi să te speli pe mâini înainte să atingi cartea.

5. Nu o oferi oricui ci cuiva în care ai încredere deplină. În trecut, se considera că lipsa înapoierii la timp a cărţii împrumutate reprezintă un «furt nobil ».Fii atent şi la detaliile acestea şi nu te transforma în hoţ, chiar dacă e nobil.Termenul acceptat de returnare al unei cărţi este de maximum două săptămâni.

6.Dacă eşti în vizită e indicat să ceri voie să arunci o privire printre rafturi, la cărţile din biblioteca gazdei; nu uita că biblioteca e un lucru personal; la fel şi alegerea cărţilor care sunt aşezate acolo.

7.Cartea reprezintă un mediu bun pentru depozitarea prafului; aşa că dacă ţie îţi place să fii curat, transferă acea plăcere şi asupra cărţii. Mai exact, sterge-o de praf măcar o dată la două luni dacă nu ai timp lunar.

Spor la citit !

s4

Sursa foto: aici

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *