Cum saluți?

Servus, cititor drag!

În 21 noiembrie e Ziua Internațională a Salutului și mă bucur să vorbim despre salut. Primele atestări ale salutului se referă la formele de supunere și datează din vremea primelor dinastii chineze. Oamenii de rând trebuiau să-și acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiți de lumina emanată de strălucitorul împărat. În Roma Antică, oamenii care se întâlneau faţă în faţă obişnuiau să-şi ureze sănătate, rostind celebra formulă de salut – „Salus”( să fii sănatos), “Ave”(fii salutat),”Servus”(sunt slujitorul tău, formulă foarte respectuoasă) sau “Salve”( salut sau bună ziua). Dacă ar fi să iei în calcul anumite indicii pentru un “salut sănătos”, ar trebui să iei în calcul:

sa

1. Un salut acceptabil întruneşte următoarele calități: este decent, cuviincios, nu dă impresia că e rostit cu forță, este politicos, prietenos, binevoitor și cu zâmbetul pe buze.

2. Bărbatul va saluta femeia indiferent de vârstă sau de funcție, atât în viața particulară, cât și la locul de muncă.

3. Între persoane de același sex, vârsta domină funcția în viața particulară, dar la locul de muncă situația este inversă;

4. Cel care este în mișcare îl va saluta pe cel care stă pe loc.

5. Dacă cineva intră într-o cameră, birou, sala de așteptare, unde sunt una sau mai multe persoane, va saluta primul cu voce tare, indiferent de situația sa față de ceilalți.

Pe curând!

s4

Sursa foto: aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *