Tu de ce spui Mulţumesc?

Bun găsit,
În cea de-a unsprezecea zi a anului, sărbătorim Mulţumesc! Dacă în copilărie, adolescenţă sau mai târziu în viaţă am învăţat că Mulţumesc! este un cuvânt magic şi că “aşa se face”, psihologii spun că un simplu Mulţumesc! spus din inimă este benefic pentru suflet, îmbunătăţeşte starea de spirit, starea de sănătate, întăreşte interacţiunile şi relaţiile şi creşte capacitatea de a gestiona cu succes stresul.

Dincolo de aceste benficii, Mulţumesc! este rostit şi pentru a arăta recunoştinţă pentru cineva ori ceva şi pentru a încuraja un comportament dorit.

Adam M. Grant and Francesco Gino au făcut un studiu (publicat în Journal of Personality and Social Psychology (Grant & Gino, 2010) despre exprimarea recunoştinţei. Cum funcţionează?

A spune Mulţumesc! îi face pe oameni să fie mai săritori pe viitor şi nu pentru a primi un beneficiu sau un serviciu, ci pentru că a fi util este un sentiment dorit şi căutat. A fi apreciat şi valorizat din punct de vedere social este ceva ce ne dorim toţi. Ei bine, un simplu Mulţumesc! sincer, are acest efect.

Atunci când nu eşti foarte sigur dacă poţi să-ţi oferi ajutorul sau aportul, un Mulţumesc! pentru ceva ce ai realizat anterior, este fără doar şi poate încurajator şi motivant, mai ales atunci când discutăm despre interacţiunile cu cei pe care nu-i cunoaştem.

Aşadar, recunoştinţa, are o importanţă majoră atât pentru cel care o oferă, cât şi pentru cel care o primeşte. Recunoştinţa reprezintă mai mult decât o graţie socială ori un mod de a-l face pe celălalt să se simtă bine, ea asigură, subliniază faptul că ajutorul a fost apreciat şi încurajează perpetuarea lui.

Îţi mulţumesc pentru că ai citit până aici şi te rog să-mi laşi un comentariu cu experinţa ta legată de Mulţumesc!

Pe curând,

 

 

 

Sursa foto: pinterest

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *