3 gesturi nepoliticoase

Unul dintre ”lucrurile care lipsește grozav în zilele noastre este ”păsarea”, adică a-ți păsa de cel de lângă tine fie că vorbim despre oameni, animale sau obiecte. Realitatea spune că poate și numărul celor care suferă de depresie ar scădea dacă ne-ar păsa mai mult, am deveni o idee mai umani. Ei bine și din acest motiv există un cod al bunelor maniere, care să ghideze inclusiv înspre atenția pentru cea/cel de lângă.

Un mod simplu și util de a demonstra că-ți pasă este să eviți:

  1. Să pui întrebări legate de salarii, bani, viața personală sau chiar intimă a cuiva. Ca să nu mai discutăm de eternele întrebări: Când te căsătorești ori faci copii? Încă ești burlac? Ai slăbit/ te-ai îngrășat? (lucruri evidente ce nu trebuie dezbătute). Bineînțeles că asemenea întrebări au și un răspuns sau mai multe. Atunci când te găsești într-o astfel de ipostază poți folosi cu succes: ”De ce vrei să știi asta?” sau ”Am o regulă și nu discut acest subiect cu cei care nu sunt implicați direct.” sau ”Prefer să nu discut despre asta, hai să schimbăm subiectul.” sau ”La această întrebare nu răspund.” fără alte completări sau explicații. Sugestia mea e ca atenția să fie și la tonul vocii atunci când folosești astfel de răspunsuri.

 

2. Să eviți să invadezi spațiul personal fie la birou, la supermarket, în diferite situații când stai la rând. Zilele trecute, chiar ieri cred, povesteam cu o prietenă care, pentru că vorbeam destul de încet, a remarcat că-mi invadează spațiul personal și m-a rugat să vorbesc mai tare pentru că nu se simțea confortabil în a-mi invada spațiul. Da, se mai întâmplă așa chiar și în 2018. Mergând mai departe, poate ai observat că, pe la bănci ori instituții există o linie care oferă spațiu, intimitate celui care stă la ghișeu. Minunat ar fi să păstrăm acea distanță și în restul situațiilor, chiar și când vorbim la telefon.

3. ”Socializarea” virtuală excesivă. A sta în mod continuu cu ochii în telefon chiar dacă ești la o întâlnire cu prietenii, la serviciu sau multiple contexte înseamnă fie că te plictisești fie că nu dai doi bani pe audiență, În orice caz transmiți un mesaj prost care fără doar și poate nu-ți face cinste. La masă este contraindicat să folosești telefonul. Dacă tot ai ajuns într-un spațiu unde te poți bucura de o mâncare bună sau de compania unor oameni plăcuți ori poate ambele, de ce să-ți refuzi aceste bucurii pentru socializarea virtuală?

Te aștept și data viitoare cu maniere proaspete și te invit să-mi lași experiența ta într-un comentariu.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *