Istoria manierelor

Codul lui Zinoviev

Prieten manierat, azi îţi prezint un personaj special în materie de bune maniere şi anume Aleksandr Zinoviev. Acest domn, a fost cunoscut în Euopa de Est  ca dizident sovietic, printre alte cărţi pe care le-a scris, acesta a publicat un Cod de viaţă din care citez:

zin

                           Sursa foto aici

“1.Resping aspiraţia către bunăstarea materială, dar nu o refuz categoric. Societatea noastră abundă în foarte  multe seducţii, dar, în acelaşi timp, ea oferă posibilitatea de a te muţumi cu puţin şi a avea totul fără a poseda nimic.

  1. În fond, e mai bine să nu ai nimic decât să pierzi totul. Trebuie să-ţi construieşti viaţa în aşa fel încât să poţi avea fără a poseda. Învaţă să pierzi şi să-ţi justifici pierderea, să-i găseşti întotdeauna compensaţii. Nu cumpăra nimic din ceea ce te-ai putea lipsi.
  2. Aspiraţia către plăcere este o maladie tipică a societăţii. Dacă rezişti la această tentaţie, şi dacă vei înţelege că cea mai mare desfătare înseamnă a trăi, atunci poţi fi fericit. Pentru aceasta sunt însă necesare simplitatea, seninătatea, moderaţia şi sănătatea morală, calităţile cele mai comune, care au început să devină rarisime în epoca noastră. Pentru cei mai mulţi oameni, viaţa cotidiană mizeră şi lipsa tuturor elementelor care ar putea produce plăcerea, reprezintă o realitate.
  3. Singura modalitate este să dezvolţi viaţa spirituală şi schimburile de această natură. Este adevărat că omul aspiră la fericire, dar fericirea fără de limite, lipsită de controlul permanent asupra sinelui, nu există. Fericirea nu poate exista numai ca răsplată a moderaţiei şi ca rezultat al controlului asupra ta. Dacă te limitezi în viaţa cotidiană, eul tău se va îndrepta către alt orizont, deoarece numai acolo este posibilă fericirea. În realitate, ea nu este decât o iluzie sumară şi efemeră. Satisfacţia se naşte din victoria asupra circumstanţelor. Fericirea este, întotdeauna, o victorie asupra propriului tău eu.“

Mi se pare interesant cum anumite idei sunt atât de actuale, deşi a fost publicat în 1990. Cum ţi se pare?Tu ai un cod al tău?

 

 

 


George Washington și bunele maniere

Dacă “eticheta” vine de la francezi, azi te anunț că nici americanii nu au rămas mai prejos, prin intermediul lui George Washington, care a transcris în jurul vârstei de 16 ani “Reguli Civice și Comportamentul decent în prezența cuiva și în timpul conversațiilor”. Din cele 110 voi dezveli câteva mostre pentru delectarea ta.

                           Sursa foto aici

 

 

1. Fiecare acțiune realizată în compania cuiva trebuie făcută cu respect față de cei care sunt prezenți

2. Când ești în public nu-ți atinge părțile corpului care în mod obișnuit nu stau descoperite.

3. Nu arăta nimic din ceea ce ar putea să-ți sperie prietenii.

4. În prezența altora nu fredonați sau nu scoateți sunete neplăcute, nu bateți din mâini sau din picioare

5. Dacă îți vine sa tușești, strănuți, suspini sau caști, fă-o dar în intimitate, discret, acoperindu-ți fața cu palmele           și nu vorbi în timp ce caști.

6. Nu dormi când vorbesc ceilalți, nu sta jos când ceilalți stau în picioare, nu vorbi când trebuie să taci, nu merge            când alții se opresc.

7. Nu te dezbrăca în prezența altora și nu ieși pe jumătate îmbrăcat din camera ta.

8. Nu scuipa în foc, nu apropia mâinile de flacără și nu apropia picioarele de foc.

9. Atunci când stai jos, păstrează-ți picioarele ferme, în poziție, fără a le pune unul peste celalalt sau fără a le                    încrucișa.

10. Nu te schimba în prezența altora și nu-și roade unghiile.

11. Gesturile pe care le adopți trebuie să fie adecvate discursului tău.

12. Chiar dacă ți se oferă prilejul nu batjocori și nu aduce injurii.

13. Când întâlnești un om mai în vârstă, fă-i loc să treacă și cedează-i locul tău.

14. Discursul tău cu oamenii de afaceri trebuie să fie scurt și cuprinzător.

15. Nu te bucura de ghinionul altuia, chiar dacă  îți este dușman.

16. Când un om face tot ce-i stă în putință și nu-i reușește, nu da vina pe el.

17. Înconjurați-vă de oameni de calitate; mai bine singur decât într-o companie proastă.

18. Gândește înainte să vorbești și nu scoate cuvintele din gura în grabă, ci într-o ordine.

19. Nu fi curios în legătură cu afacerile altora dar nici despre viața lor privată.

20. Nu întreprinde ceea ce nu poți face, dar ține-te întotdeauna de cuvânt.

Dacă privim cu atenție, multe astfel de indicii de comportament se potrivesc și în zilele noastre. Să ne străduim să le adoptăm, zic!


4 curiozităţi de maniere

Azi îţi propun cu drag să te delectezi cu “dedesubturile” câtorva maniere. E indicat, câteodată, să pornim de la punctul zero şi să vedem cum s-au dezvoltat şi evoluat bunele maniere. Iată misterul a patru maniere:

  1. Obiceiul de a intra bărbatul primul în taxi sau caleaşcă

 Poate părea ciudat, dar răspunsul este: de teamă ca nu cumva taximetristul să pornească în trombă cu doamna. Justificarea acestei temeri îşi are originile în vremurile medievale ale curtezanelor şi amorezilor Cassanova, care “furau” domniţele şi fugeau cu ele.

  1. Obiceiul de a pune mâna la gură în timpul căscatului

Deşi multă lume nu mai are acest bun obicei, explicaţia sa este neexpunerea interiorului cavităţii bucale. Această atenţie de a acoperi gura atunci când căscăm se bazează pe o superstiţie veche. Oamenii vedeau pericolul eliberării sufletului din corpul uman şi pătrunderea necuratului .

  1. Obiceiul de a scoate pălăria când salută

Descoperirea capului denotă în sine un gest de smerenie şi respect, înfăţisându-l pe om aşa cum este el. Acest obicei pare să aibă rădăcini foarte clare în trecutul civilizaţiei umane, repetând obiceiul de ridicare a coifului. Obicei prin care, la sfârşitul unui turnir, cavalerii, îşi descopereau chipul, spre a fi recunoscuţi.

  1. Obiceiul de a oferi flori doamnelor

În Evul Mediu, igiena corporală era neglijată pentru că baia era considerată ceva murdar. Astfel, baia avea loc destul de rar, iar florile aveau rolul de a masca aromele neplăcute ale doamnelor.

Cred că suntem politicoşi faţă de mintea noastră daca suntem curioşi. De acord?


Istoria manierelor

Politețea oferă atuuri. Ea reflectă un mod de viață, de gândire, chiar dacă în timpurile pe care le trăim politețea nu e la mare modă. Calitatea de a fi manierat duce cu gândul la respect: de sine, dar și  față de ceilalți.

Înainte să ne folosim de acele unelte care dau noblețe sufletului, e bine să ne informăm. Așadar, să vedem de unde au plecat și de ce nu, unde au ajuns în timp, bunele maniere.

Se consideră că prima carte despre bune maniere a fost scrisă în jurul anului 2400 I.H. de către edilul Egiptului Ptah-hotep.

Codul bunelor maniere de azi își are rădăcinile în perioada Antichității, odată cu apariția teatrului, agorei și a forumului.

Mișcările corpului erau cele care contau în mod special, fiindcă ele exprimau noblețea și perfecțiunea spiritului.

Evul Mediu vine cu ceva schimbat în simbolistica gesturilor; se considera că ele reprezintă interiorul omului, sufletul, totodată ele trădau virtuțile, slăbiciunile și viciile.

Omniprezența Divinității, din perspectiva creștină, impune într-un fel respectarea regulilor de bune maniere indiferent dacă individul se găsește în spațiul public sau privat deoarece Dumnezeu îl supraveghează.

Confucius, nu putea tolera sugestia conform căreia virtutea în sine ajunge fără politețe, el le considera inseparabile și spunea că virtutea nu reprezintă nimic dacă nu se naște din curtoazie, adică din inimă.

Curțile regale franceze din secolele XVII-XVIII și-au pus amprenta asupra codului de bune maniere pe care îl găsim și azi. Mai exact cuvântul de « bază » în această poveste este ETICHETA. Grădinarul-șef al regelui Ludovic al XIV-lea, îngrijorat fiind pentru soarta peluzelor proaspăt însămânțate, a așezat diferite inscripții prin care cerea să nu îi fie călcate peluzele. Chiar și așa, nu toată lumea respecta aceste « etichete » așa că a obținut un decret  din partea Majestății, decret prin care se cerea respectarea etichetelor. De aici încolo cuvântul etichetă s-a bucurat de o altfel de importanță, desemnând un mod de comportare după anumite reguli.

Una dintre cele mai renumite cărți ce descrie bunele maniere,  a fost scrisă în anul 1922 de către Emily Post. Surprinzator sau nu, cartea se numește Eticheta-în Societate, în Afaceri,  în Politica si Acasa. Emily s-a născut în 27 octombrie 1872 și este fondatoarea Institutului Emily Post, institut ce oferea sfaturi și forma experți în domeniul bunelor maniere. Azi, institutul este condus de Elisabeth Post și Peggie Post, rude cu autoarea.